Jaglane kluski leniwe - podaję je na słodko, z jogurtem, miodem i owocami. Ciasto nie zawiera cukru, dlatego leniwe będą też znakomicie pasować do wytrawnych dodatków. Jest to zdrowsza wersja tradycyjnych leniwych, ale w smaku wcale od nich nie odbiega. Kasza jaglana jest praktycznie niewyczuwalna, nie obawiajcie się jej. Jeśli zostanie Wam trochę klusek, odgrzejcie je następnego dnia na patelni i podajcie na obiad. Polecam.
Składniki (na ok. 50 sztuk):
1/3 szklanki suchej (ziarna) kaszy jaglanej
220g sera twarogowego (możecie użyć tofu naturalne)
220g sera twarogowego (możecie użyć tofu naturalne)
4 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelej zimną wodą na sitku i przesyp do garnka. Wlej 2/3 szklanki zimnej wody i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Zdejmij z ognia i wstaw kaszę na 30 minut pod koc.
Przestudzoną kaszę jaglaną przełóż do miski, dodaj biały ser, jajka i zblenduj na masę. Dosyp obie mąki, szczyptę soli i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk, dosyp więcej mąki ryżowej.
Podziel ciasto na 4 części. Blat podsyp mąką, formuj na nim wałki z każdej części ciasta i odcinaj nożem po skosie małe kawałki klusek. Gotuj leniwe partiami, w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierzch (około 2 minuty), odcedź i podawaj z ulubionymi dodatkami.
dawno leniwych nie jadłam, kuszące:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie musisz to nadrobić :)
UsuńNa pewno są pyszne 😊
OdpowiedzUsuń<3 Dziękuję
UsuńBardzo lubię takie nowinki w kuchni :) Przepis zapisuję sobie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńChyba dodałam za dużo mąki ryżowej bo leniwe wyszły twarde jak beton;) Magda
OdpowiedzUsuń